Dům

Jak vyrobit draka: Postup krok za krokem

Vyrobit si vlastního draka doma může být zábavný a uspokojivý projekt. Stačí mít dvě laťky, provázek a trochu papíru, a můžete se pustit do práce. Přináším vám podrobný návod, který vás provede celým procesem, aby váš drak zaručeně létal vysoko.

Není potřeba utrácet peníze za drahé draky z obchodu, když si můžete vytvořit vlastního, přesně podle svých představ. Vyrobte si draka z lehkých materiálů jako je tenký papír, igelit, pečící papír nebo dokonce tenká látka. Konstrukce by měla být naprosto souměrná, aby váš drak létal stabilně.

Představte si tu radost, když váš vlastnoručně vyrobený drak vyletí do vzduchu. S trochou pečlivosti a kreativity můžete vytvořit unikátního draka, který bude zdrojem zábavy pro vás i vaše děti. V následujícím článku vám ukážu, jak na to.

Základy konstrukce draka

Při stavbě draka je důležité zvolit správné materiály a postavit pevnou a lehkou kostru.

Výběr materiálů

Nejdříve potřebuji dřevěné tyčky. Dvě tyčky jsou ideální. Jedna dlouhá a jedna kratší, přičemž poměr jejich délek by měl být 3:2. Tyčky by měly být silné, ale lehké, aby drak mohl dobře létat.

Dále potřebuji tenký papír, nejlépe bílý, který si mohu ozdobit dle svého přání. Velikost papíru by měla být alespoň A3. Pro ocas draka se hodí barevné papíry nebo krepový papír. Na vázání konstrukce je ideální tenký provázek, a na pouštění draka silnější klubko provázku.

Vytvoření kostry draka

Na začátku vytvořím rám draka. Delší tyčku položím vodorovně a kratší svisle přes ni.

Krátká tyčka by měla být připevněna na 2/3 délky delší tyčky. Připevnění provádím pomocí provázku, kterým pevně spojím obě tyčky do kříže.

Kousek od okrajů tyček udělám malé zářezy, které mi pomohou přichytit provázek, který obepíná konstrukci.

Nakonec natáhnu tenký provázek okolo konstrukce, aby vytvořil obrys draka. Tento provázek musí být pevný, ale lehký, aby tvořil stabilní základnu pro papír. Nyní je kostra draka hotová a připravená na nalepení papíru.

Výroba plachty a ocasu draka

Plachta a ocas draka jsou důležité části pro stabilitu a ovladatelnost draka. Je třeba zvolit správné materiály a postupovat pečlivě podle kroků.

Stříhání plachty

  1. Plachtu udělám z plastového pytle nebo pevného papíru.
  2. Na zem rozložím plastový pytel tak, aby byl hladký a bez záhybů.
  3. Do horního rohu pytle nakreslím značku a druhou značku udělám metr pod ní.
  4. Další značku umístím 25 cm od horního okraje a 50 cm od levého okraje.
  5. Nakreslím tvary a plachtu vystřihnu podle značek.

Připevnění plachty ke kostře

  1. Kostra draka se skládá ze dvou dřevěných latěk.
  2. Jedna látka je kratší a druhá delší. Položím je přes sebe a spojím provázkem.
  3. Plachtu připevním k latím tak, aby byla pevně napnuta a bez vrásek.
  4. Používám lepidlo nebo pevný provaz.
  5. Ujistím se, že plachta pevně drží a nikde nepovoluje.

Vyrobení a uchycení ocasu

  1. Ocas je důležitý pro stabilitu draka ve vzduchu.
  2. Z pevného papíru nebo plastového pytle vystřihnu dlouhý pruh.
  3. Na jeho konec přivážu provázek.
  4. Ocas připevním k dolní části kostry draka.
  5. Ujistím se, že je pevně přichycený, aby se při letu neodpojil.
  6. Používám šňůru nebo pevný provaz a provazuji ji uzly.
Jak vyrobit draka

Smontování a vázání provázku

Při montáži draka je důležité správně spojit jednotlivé části a dobře uvázat provázek, aby drak dobře létal. Klíčové jsou správné uzly i dostatečné napětí provázku.

Uzel pro vázání provázku

Pro pevné uvázání provázku nejprve prostrčím provázek otvory, které jsem udělala na koncích tyček. Pak provázek pevně omotám okolo tyček a udělám základní uzel.

Používám uzel zvaný „mistrův uzel“. Tento uzel udrží provázek pevně na místě:

  1. Provléknu provázek dvakrát stejným směrem.
  2. Pak jej pevně utáhnu.
  3. Kohoutkový uzel se snadno uvolňuje, ale pevně drží, když je napětí správné.

Zajištění správného napětí

Pro správné napnutí provázku používám měření, které jsem provedla předem.

Měřím jednotlivé vzdálenosti od rohů:

  • 10 cm od bočních a horních rohů
  • 15 cm od spodního rohu

V těchto bodech připevním provázek, aby neklouzal. K ověření správného napětí používám i izolepu, abych zpevnila papír. Tímto zabráním protržení papíru a zajistím stabilní upevnění.

Napnutí kontroluji opatrným zatáhnutím za provázek a ujistím se, že drak bude dobře vyvážený.

Létání s drakem

Aby létající drak vzlétl a zůstal ve vzduchu, je důležité zvolit správné povětrnostní podmínky a ovládat techniky vypouštění draka. S těmito znalostmi bude let s drakem záživnější a úspěšnější.

Vhodné povětrnostní podmínky

Pro úspěšné létání s drakem je klíčová rychlost větru. Nejlepší je, když vítr fouká mezi 8 a 24 km/h. Příliš silný vítr může draka poškodit, slabý zase nestačí na to, aby drak vzlétl.

Volba místa je také důležitá. Otevřená prostranství, jako jsou pole, parky nebo pláže, nabízejí dostatek prostoru bez překážek jako stromy či elektrické vedení.

Je lepší létat za slunečných, případně lehce oblačných dnů. Vyvarujte se létání během bouřek nebo deště, protože vlhkost může poškodit draka a blesky představují vážné nebezpečí.

Techniky vypouštění draka

Aby drak vzlétl, je potřeba postupovat správným způsobem. Draka položím na zem s čelem proti větru. Potom pomalu začnu běžet proti větru a zároveň uvolňuji provázek.

Pokud je pomocník k dispozici, draka podrží ve vzduchu, zatímco já poodstoupím a začnu pomalu táhnout provázek. Jak se drak dostane na požadovanou výšku, postupně uvolňuji další provázek a hlídám jeho stav.

Důležité je hlídat náhlé změny vánku, které mohou způsobit, že drak spadne. Malými úpravami směru a napětí provázku mohu udržet draka ve vzduchu.

Pokud si zvykám na techniku vypouštění, je lepší začít s menším drakem. Naučím se tak správné pohyby a reakce na změny větru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.