BazénZahrada

Jak zazimovat bazén: Kompletní průvodce krok za krokem

Připravit svůj bazén na zimu může působit jako náročný úkol, ale s několika jednoduchými kroky to zvládne každý. Správné zazimování bazénu zajistí, že na jaře bude připraven k okamžitému použití a vyhnete se tak nákladným opravám. Nejdříve je důležité bazén důkladně vyčistit a upravit pH vody.

Následuje vypuštění části vody a aplikace zazimovacích přípravků. Tyto kroky pomáhají ochránit bazén před poškozením mrazem a zamezují růstu řas a bakterií. Poté je potřeba zabezpečit filtrační systém a další techniku, aby nedošlo k jejímu poškození.

Posledním krokem je důkladné zakrytí bazénu kvalitní plachtou, která zabrání nečistotám a sněhu dostat se dovnitř. Takto připravený bazén bude na jaře snadno připraven k novému začátku sezóny.

Příprava bazénu k zazimování

Příprava bazénu na zimu zahrnuje očistu, úpravu chemie vody a snížení hladiny vody. Každý krok je důležitý pro zajištění dlouhé životnosti bazénu a zabránění škodám způsobeným mrazem.

Čištění bazénu

Nejprve musím bazén důkladně vyčistit. Odstraním veškeré nečistoty pomocí bazénového vysavače. Zvláštní pozornost věnuji dnu bazénu, kde se mohou nahromadit malé částice a nečistoty.

Poté vyčistím stěny bazénu, abych odstranila nánosy a zbytky. Důkladně očistěné stěny zabrání růstu plísní a bakterií přes zimu. Pro vyšší účinnost použiju čisticí kartáče a vhodné čisticí prostředky.

Posledním krokem tohoto procesu je odstranění plovoucích nečistot z hladiny vody pomocí síťky. Tím se zajistí, že voda bude co nejčistší před úpravou chemie.

Vyvážení chemie vody

Další krok zahrnuje úpravu vody pomocí specifických chemických prostředků. Zkontroluji a upravím pH vody na hodnotu kolem 7,2-7,6, což je ideální rozsah pro zimování.

Použiju speciální zazimovací přípravek na ochranu vody před mrazem a růstem řas. Důkladně ho rozmíchám ve vodě dle návodu výrobce. Tento přípravek pomůže udržet vodu čistou během zimních měsíců a zabrání jejímu znečištění.

Dále zkontroluji a upravím obsah chloru v bazénu podle doporučení. Správná úroveň chemie vody je klíčová pro ochranu bazénové konstrukce a příslušenství.

Snížení hladiny vody

Posledním krokem je snížení hladiny vody. Pustím určité množství vody přes případné vypouštěcí ventily nebo pomocí čerpadla. Voda by měla být snížena pod úroveň skimmeru a dalších vstupních ventilů.

Tímto krokem zabráním jejich poškození mrazem. Také odstraním nebo ochráním veškeré bazénové příslušenství, které není zimované, jako jsou čerpadla nebo filtry.

Nakonec zakryju bazén zazimovací plachtou nebo ochranným krytem, aby nedošlo ke vniknutí nečistot nebo vlhkosti během zimy.

Tímto postupem zajistím, že můj bazén bude připraven na zimu a na jaře bude připraven k opětovnému použití.

Ochrana bazénové techniky a příslušenství

Aby bazénová technika a příslušenství přečkali zimu bez poškození, je nutné přijmout několik opatření. Správné zazimování čerpadel, filtrů a dalšího příslušenství zajistí, že na jaře bude vše fungovat jak má.

Zabezpečení čerpadla a filtrů

Čerpadlo a filtry musíme pečlivě připravit na zimní měsíce. Nejprve odpojíme čerpadlo od elektrické sítě. Po vypnutí čerpadla vypustíme veškerou vodu ze systému. Voda v čerpadle může zmrznout a způsobit poškození.

Dalším krokem je odstranění všech filtrů a jejich důkladné vyčištění. Po vyčištění je nechám vyschnout. Pokud máte pískové filtry, odstraňte veškerý písek a uskladněte filtry na suchém místě. Pro delší životnost a bezproblémový chod je doporučeno filtry uložit v interiéru.

Nezapomeňte na příslušenství

Bazénové příslušenství, jako jsou skimmery, protiproudy a světla, musíme také správně zazimovat. Skimmery je nutné demontovat nebo důkladně vyprázdnit. Osvětlení bazénu vyjmeme, vysušíme a uložíme.

Protiproud odpojíme a vyčistíme od všech nečistot. Pro delší životnost uskladním všechna tato zařízení na suchém a mrazuvzdorném místě. Zabalím větší části příslušenství do ochranných obalů.

Pokud máte plováky, zajistím je do správných pozic, aby se zabránilo zamrznutí vody. Udržovat a chránit techniku je klíč k minimalizaci poškození a problémů po zimě.

příprava bazénu na zimu

Zimní kryt bazénu

Použití zimního krytu na bazén je klíčové pro ochranu před nečistotami a škodlivými účinky mrazu. Kryt také pomáhá udržet vodu čistou a bezpečnou během chladných měsíců.

Výběr krytu

Je důležité zvolit správný typ krytu pro váš bazén. Existují různé možnosti, jako jsou lamelové kryty, kopule, staňové kryty a obalovací plachty. Každý druh má své výhody. Například lamelový kryt je pevný a dlouhodobý, zatímco kopulovitý kryt nabízí rychlou instalaci.

Při výběru zvažte velikost a tvar bazénu. Nadzemní bazény a zapuštěné bazény mohou potřebovat odlišné typy krytů. Důležité je i to, zda váš bazén používá slanou vodu, protože některé kryty jsou do tohoto prostředí více odolné.

Vyžaduje se také kvalitní materiál, aby kryt vydržel celou zimu. Doporučuji pevné, odolné materiály, které dobře snesou mráz a tíhu sněhu.

Co dát pod nadzemní bazén? Jaké jsou možnosti a co vše se dá použít? 

Instalace krytu

Správná instalace zimního krytu je klíčová pro jeho funkci. Nejprve čistěte povrch vody od listí a nečistot. Dále rozprostřete kryt na hladinu bazénu a ujistěte se, že žádná část není pomačkaná nebo schovaná pod vodou.

Použijte kotvící lana nebo svorky k pevnému uchycení krytu. Některé kryty mají integrované plováky nebo polštáře, které udržují kryt zvednutý a zabraňují hromadění vody a sněhu.

Při nasazování krytu pečlivě zkontrolujte těsnění kolem okrajů. Všechny spoje musí být pevné, aby kryt zůstal na místě i při silném větru. Pokud máte kryt s navijákem, použijte jej k zajištění rovnoměrného napnutí.

Dodržujte tyto kroky a váš bazén bude připraven na zimu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.